Iratkozz fel hírlevelünkre:       |    Telefon: 06-20-566-1040    |    Email: ortomixkft@gmail.com     |    www.facebook.com/ortomix    |   

 

Korai protéziések

Az eddig ismert legkorábbi műlábat 1828-ban találták Olaszországban. A vasból, fából valamint ólomból készült lábszár protézis az időszámításunk előtti harmadik századból származik. Hátra maradt hadi jelentésekben is írnak arról, hogy több , Perzsa és Római időkben ismert ember is kapott valamilyen művégtagot.

 

 

 

Középkori falábak

A 15. században, azaz a “sötét középkorban”  terjedtek el szélesen az úgy nevezett ék lábak (szabad fordításban). Ezeket leginkább sebesült katonák kapták, illetve jó módú, gazdag polgárok. A sebesült katonáknak, olyan művégtagot készítettek, amivel újra harcképessé tudták őket tenni a lovon, ám ezek viszont alkalmatlanok voltak a mindennapi használatra. Persze készítettek mindennapi használatra szánt műlábakat is, de ezt csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak. Az ekkoriban készült műlábakat, a mai időkkel ellentétben nem egyetlen ember készítette, hanem több munkás kezén keresztül ment végig, akik kovácsokból és órakészítőkből álltak össze a kor ortopédiai műszerészeivé.

 

Korai 19. század

Mackórendelő

Éber Kómások, Ébren Álmodók Társasága